0 STALKERS a.i.e.n.u.r.z the untold stories~
Suddenly I am famous and people know my name

** ALL ABOUT ME
I am Ainur.
I am 30 years old.
I am a wife.
I am a working mother.
I am a fulltime mother.
I am a weekend housewife.
I am Muslim.
I am a marhaen.
I am human being.
I am adult.
I eat.
I grow.

My heart has been captured by your funny little smile

|syarienarifen| |nashrex| |chika| |ainnur| |mejastudy| |little-nailofar| |aku-nakal| |anim| |dylla| |girlpower| |yonna-1| |yonna-2| |noffa| |mimie-kusya| |intan| |mat-yie| |munirah| |cik-yat| |audadi| |kak-ros| |puan-yati| |kecil| |rye| |adik-kandung-no-4| |awin| |laily| |puan-yana| |ayu| |adik-kandung-no-3| |along| |puan-pzan| |diana| |fai| |hearts-voice| |PM Dr. MAZA|

I really wonder how you feel on these nights so alone


I don't know for sure where this is going



EVERY HUMAN BEING HAS A STORY
.LIFE. .TRUE. .UNBELIEVABLE.

Season 2014: Chapter Twenty Two
Wednesday, November 26, 2014 || 3:30 PM

Assalamualaikum uolls.
:)

Selamat berhari Selasa. :D.

Semalam.. Masa tengah bermalas-malasan kat rumah.
Masa tu pulak, suami baru balik dari work.
Along Adib pun sama.. Baru balik dari work kat rumah Nenek (info: his baby sitter)
Eh.
Adib kalau tengok saya dan suami bersiap nak pergi work, dia mesti akan cakap, 'Along pun work. Kat rumah Nenek.'

Kih kih kih.

Along Adib masa tu tengah usik-usik laptop suami.
Tiba-tiba suami tanya saya, 'Eh.. Ada tak tab murah-murah? Harga dalam RM100.00 - RM200.00?'
Saya tanya balik, 'Nak buat apa?'
Suami cakap nak bagi Along Adib.

Terus bulat mata saya.
Laju-laju saya cakap tak payah... Nooooo.. I don't like, I tell you.

Saya sebenarnya tak suka tengok budak-budak yang masih kecil, melekat dengan Ipad, tab, handset, what so ever.
Tak suka... Sebab... Tak suka.

:(

Kenapa nak dedahkan anak dengan gadget semua tu?
Tak cool pun tengok anak kecil-kecil macam tu, asal keluar daripada kereta, kat tangan ada gadget.
Pergi kedai makan pun, anak sibuk dengan gadget.
Even mak bapak pun sibuk dengan gadget.
Jadi.... Bila masa nak bonding dengan famili ni?

Aiyoooooooo...

Suami cakap, dia kasihan tengok Along Adib takde tab.
Hari tu pergi rumah kakak ipar isteri. Anak-anak buah kakak ipar isteri belah suami dia bukan main lagi... Berkumpul kat tengah-tengah hall rumah tu, lepas tu main gadget.
Along Adib mestilah pergi sibuk jugak tengok.
Tapi.... Disebabkan hidup dia cuma ada handset Umi dan Abah dia je, dia sedikit jakun bila tengok game yang lain macam daripada game kat handset Umi dan Abah dia.
Mungkinlah dia ada mintak dengan suami untuk main kat tab kawan-kawan dia tu.

Hurmmmm..

Saya tak nampak apa pentingnya bagi gadget kat anak.
Even handset pun sama.
Sekarang ni, handset budak-budak sekolah rendah pun lagi canggih dari handset saya.
Eh, saya tahun 2010 baru merasa pakai handset boleh slide-slide ni.
Masa masuk belajar kat Kolej IKI*P baru merasa pegang handset.
Model Motorol*a yang ada ariel.
Tu pun, recycle handset daripada ayah mentua suami je.
Dah masuk belajar kat Politekni*k Shah Alam baru merasa pakai Nokia 3310 semua tu.
Zaman sekarang?
Ai ai ai (geleng kepala)

Oh..
Apa?
Zaman dulu dengan zaman sekarang lain?

Apa yang lain?

Disebabkan gadget ni semualah, ramai budak bawah umur sibuk nak bercinta.
Kau cuba pergi bukak page KHK kat facebook tu.
Page yang troll budak-budak sekolah yang gatal nak bercinta.
Disebabkan gadget, budak-budak remaja kita rosak.

Saya cuba.. Dan saya akan berusaha.. Untuk tidak bagi Along Adib gadget.
Cukuplah dunia dia ada handset Umi dan Abah dia je.
Itu pun, umur 3 tahun tu, dia dah pandai unlock handset Abah dia.
Dia dah tahu icon Youtub*e sebab dia nak tengok cerita Upin & Ipin dan Pada Zaman Dahalu.
Dia dah tahu icon game kereta dengan potong-potong buah kat handset Abah dia.
Cukuplah.
Biarlah dia tahu yang tu je.
Takut kalau terlalu exposedkan dia dengan gadget, umur 5 tahun dia dah tahu register akaun FB pulak.
Huhu

Sekian....

Luahan hati saya.

Assalamualaikum uolls.


|||>> 001 Comment(s) <<|||
Season 2014: Chapter Twenty One
Wednesday, November 19, 2014 || 11:58 AM

Eh..
Ramai betul yang pregnant kat ofis ni.
Semacam berlumba-lumba nak tunjuk kat semua orang kau subur ke apa ni?
HAHA.

Tapi, antara yang terawal akan bersalin adalah saya dan sorang Manager ni.
Due pun lebih kurang sama je kami nanti.
Tapi.. Walaupun due sama, kebesaran perut kami memang beza gila, I tell you.
Kalau letak saya dengan dia sebelah-sebelah, mesti orang akan ingat Manager tu dah 9 bulan, saya pulak baru 6 bulan.

Nampak?

Perut iolls kecil je.
Berat pun asyik turun naik eh dah kenapakan.
Walhal, saya skip lunch je. Sebab dulu kat Lysagh*t selalu makan free, kerja kat sini lunch kena bayar sendiri.
Breakfast, makan petang, dinner semua saya makan.

Ai ai ai. (geleng kepala)

Kadang-kadang stress jugak.
Bila ramai nau yang cakap saya kurus.
Muka cengkung.
Perut kecil.

Last-last saya akan cakap, 'Aah.. Kurus. Sebab jaga badan.'

KAH KAH KAH.

Manusia kan..
Tak pernah nak bersyukur.
Bila orang komplen kita gemuk, bising.
Bila orang komplen kita kurus, pun bising.
Eh... Apa benda yang boleh membuatkan kau tak bising ni, noks?
Aiyooooo...


|||>> 000 Comment(s) <<|||
Season 2014: Chapter Twenty
Monday, November 17, 2014 || 2:12 PM

(Klik gambar untuk besarkan gambar)

(Klik gambar untuk besarkan gambar)

Hari tu pergi rumah makcik kat taman depan.
Berborak dengan dia.
Kebetulan pulak dia ada jaga cucu dia.
Sebaya dengan Along Adib.
Tahun depan, sepupu Along Adib akan masuk Littl*e Calip*h.
Umur diorang tahun depan adalah 4 tahun.

Makcik tanya jugak saya, Along Adib nanti nak hantar tadika mana dan bila planning nak hantar.
Honestly, saya macam tak berapa nak setuju sangat kalau hantar anak awal sangat pergi tadika.
Sebab... Saya rasa macam terlalu awal.
Nanti, takut budak cepat rasa boring dengan sekolah.
Eh.. Kita pun masa sekolah dulu-dulu, kadang-kadang rasa boring nak pergi sekolah.
Ni bila dah kerja, jadi boring nak pergi kerja.. Eh, nak balik masuk sekolah balik boleh tak?
T_T

Saya dan suami plan nak hantar Along Adib tadika masa dia dah 5 tahun nanti.
Tengah sakan jugak dok google tadika yang ada kat area rumah ni.
Ada 2 tadika ala-ala islamik dekat-dekat dengan rumah baby sitter Along Adib.
Tapi.. Suami cakap, dia macam minat kat Brain*y Bunc*h.
Minat sebab nama dia sedap kot.
KAH KAH KAH.

Lalu, gigihlah saya tengok fees tadika tersebut.
Gulp... I is telan air liur, uolls..
Takut tengok fees dia, saya try pulak google CE*C, Geniu*s Aula*d, Littl*e Calip*h.

Oh..
Ok.. Fine.. Harga dia memang macam tu.
Mahal gila.. Takut tengok, ohoiiiii..

Memanglah.. Jangan berkira kalau benda fasal pendidikan anak.
Tapi.. Kalau lepas tu nanti, suami yang sekarang ni se-sado itu, akhir tahun, takut lagi kurus dari saya je.
Dengan gaji yang cukup-cukup makan je.
Dengan keluar pulak statement RM3600 tu masuk golongan miskin je.
Dengan kos sara hidup mencanak-canak naik, entah bila nak turun.
Dengan nilai RM100 dah macam ibarat RM10 je, rasanya hantar tadika dekat area rumah baby sitter Along Adib je lah.

Bukan apa.. Nak berbelanja pun kenalah ukur baju di badan sendiri.

Saya dan suami bukannya orang senang.
Kami masih merangkak lagi dalam mencari wang ringgit.
Ni baru sorang anak.
InsyaAllah nanti adik Along Adib keluar ni, banyak jugak nak pakai duit.
Takkan nak harapkan duit mak bapak lagi kot.
Kita haruslah kena berdiri atas kaki sendiri.

Kang.. Kalau komplen itu ini karang, dituduhnya seorang Melayu yang tak reti bersyukur.
Dituduh pulak Melayu yang tahu nak complaint je.
Dituduh pulak Melayu yang berbelanja tak ukur baju di badan sendiri.
Dituduh pulak Melayu yang tak sedar diri. Tak de duit buat cara takde duit.

Haih la...
Nasib menjadi penduduk Malaysia kah?

Ai ai ai..

Yang miskin, semakin miskin.
Yang kaya, semakin kaya.
Yang dihimpit, semakin terhimpit.

Huuuu..

Kbai.


|||>> 002 Comment(s) <<|||

.